KÜRESEL SÖMÜRÜNÜN AKADEMİK AYAĞI PARALEL BİLİM
Konuğumuz Stratejist Mücteba Şentürk. Kendisi Londra’da yaşıyor. Türkiye’ye zaman zaman geliyor. Biz de bu gelişini bir fırsat bildik. Özellikle dünyada ilmin ne yöne doğru evrildiği konusunda kendisiyle bir mülakat yapacağız. Bu işin tabi ki köklerine de inmek ve olayın tarihsel boyutuyla ilgili kendisinden bir takım bilgiler almak istiyoruz.
Mustafa Arslan: Euzubillahimineşşeytanirracim
Bismillahirrahmanirrahim.
Öncelikle Türkiye’de ilmin geldiği nokta ve nereye gittiğini anlamaya çalışıyoruz. Bununla birlikte bu gidişin Dünya ile bağlantıları ve bizlerin Batı’dan ne derece etkilendiğimizi masaya yatırmak istiyoruz. Bu konuda sizden bir genel çerçeve alalım, ondan sonra da diğer sorularımıza geçelim.
Öncelikle şunu söylemek isterim, Bu günkü dünyanın şekillenmesinde Anglosakson dediğimiz sistem yaklaşık iki yüz senelik bir süre içerisinde Avrupa’da ön plana çıkmıştır. İngiliz sistemi olan bu model yaklaşık 1689’lu yıllardan itibaren meşruti krallık çerçevesinde bir devlet sistemi olarak Avrupa’yı etkiledi. Yaklaşık yüz sene sonra Fransa’daki yeni yapılanmada etkili oldu. Bu sistem eskiden Prusya dediğimiz Almanya’yı da etkileyerek bütün orta Avrupa’da etkili oldu
Mücteba Şentürk – Hasan Mustafa Arslan
Yayımlandığı Yer: Kitap ve Hikmet Dergisi, sayı. 15, Ekim-Aralık 2016, s. 76-93.
Röportajı görüntülemek için linke tıklayın: mucteba-senturk-kuresel-somurunun-akademik-ayagi-paralel-bilim-kh-15-sayi