ENOK’UN (İDRİS’İN) KİTABI VE TASDİK İLİŞKİSİ
Enok’un kitabındaki birçok tasvirin Kur’an’dakiyle birebir aynı olması ilgi çekicidir. Kur’an ile 18. yüzyılda keşfedilen apokrif bir metin arasında bu kadar yakın bir tasdik ilişkisi kurulabilmesi mucizevi bir olaydır.
Giriş
Tarihin en gizemli şahsiyetlerinden bir tanesi hiç şüphesiz Enok’tur. Onunla ilgili söylenenler anlatmakla bitirilemez. Kimilerine göre o Yunanlıların yüce bilge Hermes dediği kişi, kimilerine göre Mısırlıların tanrılardan aldığı bilgelikle insanlara yazıyı öğrettiğine inandığı Thoth, kimilerine göre Mezopotamya mitolojilerinde anlatılan Anunnaki, kimilerine göre de Zerdüşt iken, Yahudi mistisizminde tanrının sağında oturan Metatron’dur. Müslüman tefsircilere göre o, Kur’an’da zikredilen İdris’in ta kendisidir. Hakkında ne kadar farklı şeyler söylenirse söylensin hepsinin ortak noktası Enok’un bilgelikle özdeşleşmiş bir kişilik olduğudur.
Enok’tan bahseden en eski metin Tevrat’ın yaratılış bölümüdür. Bu isim Vulgata’da3 “Enok”, Türkçe Kitab- ı Mukaddes’te “Hanok” şeklinde geçer. İlk olarak Âdem’in soyunun anlatıldığı kısımda zikredilir:
“Hanok 65 yaşındayken oğlu Metuşelah doğdu. Metuşelah’ın doğumundan sonra Hanok 300 yıl Tanrı yolunda yürüdü. Başka oğulları, kızları oldu. Hanok toplam 365 yıl yaşadı. Tanrı yolunda yürüdü, sonra ortadan kayboldu; çünkü Tanrı onu yanına almıştı.” Yaratılış 5:21-24.
Süeda YILMAZ
Yayımlandığı Yer: Kitap ve Hikmet Dergisi, Nisan-Haziran 2020, Sayı: 29, s. 46-53
Yazıyı görüntülemek için linke tıklayın: sueda-yilmaz-enok-idrisin-kitabi-ve-tasdik-iliskisi-kh-29-sayi