KUR’ÂN’A VE GELENEĞE GÖRE SÜNNET
Kur’an’ın en temel kavramlarından olan Sünnetin kök anlamı, yol ve yöntemdir. Bu kelime 11 ayette, 16 kere geçer. Ayetlerin ikisinde Allah, herkesin Sünnete uymasını ister. Kalan dokuz ayet ve bağlantılarında ise Sünnete uymayanların düştükleri kötü durumlar anlatılır.
A- Allah’ın Sünneti
Allah’ın Sünneti, Âdem aleyhisselamdan beri yürürlükte olan İslam dinidir. Allah’a güvenen, o dine girer ve İslam’ın nimetlerinden yararlanır. Bunu menfaatlerine ters görenler kaybederler. Allah Teâlâ, Nisa suresinin başından 26. ayete kadar birçok konu ile ilgili hükümlerini sıraladıktan sonra şöyle buyurmuştur:
يرُِيدُ اللّ ليِبَُيِنَّ لكَمُْ وَيهَْدِيكَمُْ سُننََ الذَِّينَ مِن قبَْلِكمُْ وَيتَوُبَ عَليَْكمُْ وَاللّ عَلِيمٌ حَكِيمٌ.
“Allah, her şeyi size açık açık göstermek, sizi sizden öncekilerin Sünnetlerine yönlendirmek ve tövbenizi kabul etmek ister. Allah, daima bilen ve kararları doğru olandır.” (Nisa 4/26)
Allah, Sünnetini öğretmek için nebiler göndermiş, onlardan her birine Kitap ve hikmet vermiştir. İçerikleri büyük ölçüde aynı olduğu için hikmeti de içeren o Kitaplardan her biri diğerini tasdik eder özelliktedir.
Allah Teâlâ şöyle buyurur:
وَإِذْ أَخَذَ الّلُ مِيثَاقَ النَّبِيِّيْنَ لَمَا آتَيْتُكُم مِّن كِتَابٍ وَحِكْمَةٍ ثُمَّ جَاءكُمْ رَسُولٌ مُّصَدِّقٌ لِمَّا مَعَكُمْ لَتُؤْمِننَُّ بِهِ وَلَتَنصُرُنَّهُ قَالَ أأقَْرَرْتُمْ وَأخََذْتُمْ عَلَى ذَلِكُمْ إِصْرِي قَالوُاْ أقَْرَرْنَا قَالَ فَاشْهَدُواْ وَأَنَاْ مَعَكُم مِّنَ الشَّاهِدِينَ. فَمَن تَوَلَّى بَعْدَ ذَلِكَ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ.
“Allah, nebilerden kesin söz aldığında şöyle dedi:
‘Size Kitap ve hikmet veririm de daha sonra yanınızda olanı tasdik eden bir elçi /bir Kitap1 gelirse kesinlikle ona inanacaksınız ve destek olacaksınız. Bunu kabul ettiniz mi? Bu ısrı /ağır yükü yüklendiniz mi?’. Onlar: ‘Kabul ettik!’ dediler. Allah: ‘Siz buna şahit olun, sizinle beraber ben de şahit olanlardanım.’ dedi. Bundan sonra kim sözünden dönerse işte onlar yoldan
çıkmış olurlar. (Âl-i İmran 3/81-82)
Yazının tamamını görüntülemek için linke tıklayın: abdulaziz-bayindir-kh-31-sayi-kurana-ve-gelenege-gore-islam
Prof. Dr. Abdulaziz BAYINDIR
Yayımlandığı Yer: Kitap ve Hikmet Dergisi, Ekim – Aralık 2020, Sayı: 31, s. 4-22