ALTIN TEKRAR TEDAVÜL ARACI OLABİLİR Mİ?

Ekonomide sıkıntılar başladığı zaman altının tekrar tedavül aracı olarak kullanımı gündeme gelmektedir. Aslında 1800‘lü yılların başından 1970’li yıllara kadar dünyanın çeşitli ülkelerince altın tedavül aracı olarak kullanılmıştır.

Bazı yerbilimciler altının yeryüzüne özgü bir metal olmadığını söylemektedir, belki de bu yüzden insanoğlu doğa dışı bu varlığı hep arzulamıştır. Bu teoriye kaynak olarak da yeryüzünün oluşumunda eriyik olan metallerle birlikte altının da birleşip dünyanın merkezine çökmesi gerekirken, altının yeryüzüne daha yakın seviyede bulunmasını göstermektedirler. Buna göre Dünya oluşum aşamalarında altın yüklü meteorların yoğun şekilde düşmesi nedeniyle altın gezegenimize gelmiştir.
Tabi aklımıza hemen altın yüklü meteorlar gezegen oluştuktan sonra neden düşmeye devam etmediler eleştirisi gelebilir, yurdumuzun ıssız bir köşesine düşebilecek bir altın meteoruna kimse hayır demezdi herhalde… En eski düzenli mübadele aracı olan altının alışverişte kullanıma başlanması Anadolu’da yaşamış olan Lidya’lılara dayandırılmaktadır, ilk altın para Karun (Kroisos) olduğu iddia olunan Lidya kralı tarafından MÖ 505’de basılmıştır. İlk altın madenciliğinin mısırlılar tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Kristof Kolomb Amerika’ya gidene kadar 12 bin ton altın çıkarılmıştır.

Dr. Selçuk Bayındır’ın kaleme aldığı bu yazı, Kitap ve Hikmet dergisinde 27. Sayı 7. Yıl Ekim, Kasım, Aralık 2019 tarihinde yayımlanmıştır. 

Yazıyı görüntülemek için linke tıklayın: selcuk-bayinidr-kh-27-sayi-altin-tekrar-tedavul-araci-olabilir-mi