İSLAM’I KUR’AN’DAN OKUMAK

– Hocam, öncelikle bizleri kırmayarak ricamızı kabul ettiğiniz için teşekkür ediyoruz. Sizi, kaleme almış olduğunuz eserlerinizden ve katıldığınız televizyon programlarından tanıyoruz. Kur’an merkezli bir İslam algısını oluşturmaya çalışıyorsunuz. Okurlarımızı bu konuda biraz aydınlatmanızı istiyoruz. “İslam’ı Kur’an’dan Okumak” isimli bir kitabınız var. Biz de sohbete buradan başlamak istiyoruz. İslam nedir? Müslüman kimdir? Kur’an, bu kavramları nasıl tarif ediyor?

Bana bu imkanı verdiğiniz için ben de sizin şahsınızda Süleymaniye Vakfı’na ve tüm Kitap ve Hikmet dergisi çalışanlarına teşekkür etmek istiyorum. Çok güzel bir soru sordunuz.

Bütün mesele, bu kavramları içi boşaltılmış hallerinden bir an evvel kurtarıp, Cenâb-ı Hakkın, Kur’an’da bu kavramlara yüklediği manalara ulaşmaktır. Tabi bunun için de yoğun bir biçimde Kur’an ile beslenmek mecburiyetimiz var. Ben bunu fıtratın ana sütü Kur’an metaforu ile izah etmeye çalışıyorum.

Bebeklerin doğar doğmaz anne sütüne muhtaç oluşları gibi bizim fıtratımız da fıtratın ana sütü olan Kur’an’a muhtaçtır. Nasıl ki doktorlar; “Aman ha anne sütü dışında çocuğa su dahi vermeyin” derler ya, çünkü anne sütü Allah tarafından bebeğin ihtiyacı olan her şey ile donatılmıştır ve gün içerisinde o sütün terkibi sürekli değişmektedir. İşte Kur’an da insan fıtratının ihtiyaç duyduğu her şeyi içerisinde barındırmaktadır ve her dönemde rahmeti, bereketi değişip gelişen bir büyük ayet, ayetü’l-kübrâ olarak fıtratımızın ana sütüdür. İslam âlemi olarak bizim de fıtratımız bozulmuş. Fabrika ayarlarımıza geri dönmemiz gerekiyor, o halde yoğun bir şekilde kendimizi Kur’an’la resetleme, Kur’an’la kendimizi yenileme faaliyeti içerisine girmemiz lazım. O zaman, Kur’an kavramlarının, Cenâb-ı Hakk’ın onlara yüklediği orijinal, değişen, gelişen manalarına ulaşabiliriz.

Muhammed Nur Doğan – Fehmi Çeçen, Vedat Yılmaz

Yayımlandığı Yer: Kitap ve Hikmet Dergisi, sayı. 7, Ekim-Aralık 2014, s. 44-51.

Röportajı görüntülemek için linke tıklayın: muhammed-nur-dogan-ıslamı-kurandan-okumak-roportaj-kh-7-sayi