KADİM İRAN MEDENİYETİNİN İSLAM TOPLUMUNA ETKİLERİ
İslâm’ın doğduğu tarihte dahi İran’ın bin senelik yazılı bir edebiyatı vardı. Yazılı gelenekleri vardı, mukaddes kitapları vardı, dinleri vardı.
Fatih Orum: Değerli Hocam, Kitap ve Hikmet Dergisi’nin bu sayısında sizi konuk ettik. Bizi kırmadınız çok teşekkür ederiz.
Sağ olun. Ben de teşekkür ederim.
Fatih Orum: Sizin tespitlerinizin kayda geçmesi hem bizler için hem bizden sonraki nesiller için çok önemli. Bundan dolayı da bu fırsatı yakalamışken kullanalım istedik. Hocam malumunuz insanlık tarihi boyunca, tarihe etki etmiş, medeniyetler oluşturmuş ve etkisi yüzyıllar boyu devam etmiş bir kaç medeniyet var. İşte Türkler bu medeniyetin bir parçası belki Romalılar bu medeniyetin parçası ve bir de bizim klasik dini literatürümüzü etkilemesi açısından İran Medeniyeti, Kültürü ve kadim devlet yapısı (var). Hocam hem insanlık tarihi boyunca genel olarak hem de bizim asıl üzerinde duracağımız, bizim literatürümüz açısından, İran Medeniyeti’nin etkilerine dair bir çerçeve çizebilir misiniz?
Tabii! İslâm Medeniyeti içerisinde İran’ın çok önemli bir yeri var ve etkileri bakımından diğer medeniyetlere nazaran İran’ın daha ağır bir baskısının mevcut olduğunu iyi biliyoruz. Bunun sebebi de İran Medeniyeti’nin kadim olmasından kaynaklanıyor. Hep söylüyorum İslâm’ın doğduğu tarihte dahi İran’ın bin senelik yazılı bir edebiyatı vardı. Yazılı gelenekleri vardı, mukaddes kitapları vardı, dinleri vardı ve Pers İmparatorluğu döneminde, İran’ın bu kültürü, dinî yapısı, bu zihniyeti bütün Ortadoğu’ya yayıldı…
Mikail Bayram – Fatih Orum, Erdem Uygan
Yayımlandığı Yer: Kitap ve Hikmet Dergisi, sayı. 19, Ekim-Aralık 2017, s. 48-62.
Röportajı görüntülemek için linke tıklayın: mikail-bayram-kadim-iran-medeniyetinin-islam-toplumuna-etkileri-kh-19-sayi