KİTAP VE SÜNNET Mİ? KİTAP VE HİKMET Mİ?

Kitap ile kastedilen Kur’an’dır. Allah, yalnızca ona uymayı emreder. Bir ayet şöyledir:

اتَّبِعُواْ مَا أُنزِلَ إِلَيْكُم مِّن رَّبِّكُمْ وَلاَ تَتَّبِعُواْ مِن دُونِهِ أَوْلِيَاء قَلِيلاً مَّا تَذَكَّرُونَ.

“Rabbinizden /Sahibinizden size indirilene uyun; Allah ile aranıza koyduğunuz velilere uymayın. Doğru bilgileri ne kadar az kullanıyorsunuz!” (A’raf 7/3)

Hikmet, ilim ve akıl yolu ile doğru hüküm verme anlamındadır. Kelime, 18 ayette Hikmet, dört ayette de hüküm şeklinde olmak üzere toplam 22 ayette geçer. Bunlardan 13’ü Kitap ile birlikte zikredilir. İlgili ayetler, birbiriyle bağlantılı olarak okununca görülür ki Hikmet, Allah’ın kitabından doğru çözümler üretme ilmidir.

Kur’an’ın temel kavramlarından olan Sünnetin kök anlamı yoldur. Bu kelime 11 ayette, 16 kere geçer. Ayetlerin ikisinde Allah, Sünnete uyulmasını ister. Kalan dokuz ayet ve bağlantılarında ise Sünnete uymamanın kötü sonuçları anlatılır. Bir ayette de geniş yol anlamında minhac şeklinde geçer. Sünnete uyanlar kazanırlar, uymayanlar ise hem dünyada hem de ahirette kaybederler.

Nebî ve resul kavramları da çok önemlidir. Nebî, değeri Allah tarafından yükseltilmiş kişidir. Allah, nebî yaptığı kişilere Kitap ve Hikmet vermiş ve onları insanlar arasındaki ihtilafları çözmekle görevlendirmiştir. Resul ise kendinden bir şey katmadan birinin sözünü diğerine ulaştırmakla görevli kişidir. Allah, bütün nebilerine, Kitab’ı ve Hikmeti insanlara ulaştırma ve öğretme görevi yüklediği için her nebi, aynı zamanda Allah’ın resulü yani elçisidir.

Nuh aleyhisselamdan beri şeriat aynı şeriattır (Şura 42/13). Sadece imtihan gereği konmuş küçük farklar vardır (Maide 5/48). Bu sebeple Allah’ın indirdiği her kitap, kendinden öncekileri tasdik eder (Al-i İmran 3/3, 81). Bundan dolayı tasdik de Kur’an’ın çok önemli bir kavramıdır.

Her nebinin ümmeti, yeni gelecek nebiye ve ona verilecek kitaba inanmakla görevlidir. Buna ısr denir (Al-i İmran 3/81). Son nebi ile birlikte ısr görevi bitmiştir (A’raf 7/157).

Zamanla Kitap, Hikmet, Sünnet, nebi, resul, tasdik ve ısr kavramları üzerinde oynamalar yapılmış ve dinin hükümlerinde, ciddi bozulmalar oluşturulmuştur. Şimdi ayrıntıya geçelim.

Yazının tamamını görüntülemek için linke tıklayın: abdulaziz-bayindir-kh-33-sayi-kitap-ve-sunnet-mi-kitap-ve-hikmet-mi

Prof. Dr. Abdulaziz BAYINDIR

Yayımlandığı Yer: Kitap ve Hikmet Dergisi, Nisan-Haziran 2021 Sayı: 33, s. 4-27