Varlık Problemi
İşte O Kitap budur; içinde şüpheye yer yoktur. Mûttakiler için rehberdir. (Bakara/2)
Varlığın olup olmadığı problemi kadim bir tartışmadır.
Hiçbir şey yoktur.
Bir şey varsa bile bilinemez, bilinse bile başkalarına bildirilemez diyen Georgias’ın ünlü üçlemesi rölativizminin ve kuşkuculuğunun yarattığı “Varlık Problemi” günümüzde hala tartışılmaktadır.
Varlığın olmadığını savunan Yunanlı Georgias ve günümüzde şekillenen akımlardan, Nihilizm ve Taoizm de varlık yoktur demektedir.
Yani; Taoculuğa göre varlık dediğimiz şey yoktur. Nesneler alemi bir ilizyon’dan ibarettir. Gerçek varlık sadece Tao’dur. Amaç Tao’ya ulaşmaktır. Tıpkı Nirvana’ya ulaşmak gibi. Tasavvufta da aynı anlayış vardır “Alemlerin hepsi hayaldir.”
Varlık anlayışımız bizim hayattaki duruşumuzu şekillendirmektedir. Zaman ve mekan algımızı Kur’an’a göre çek ettirmeliyiz.
Kur’an’da Yerin göğün hak/gerçek varlıklar olarak yaratıldığı; İbrahim/19, Ankebut/44, Hicr/85, Casiye/22’de anlatılır. Oyun olsun diye yaratılmadığı ise Enbiya/ 16, Duhan/38’de geçer.
Ayrıca; İnsan suresinin ilk ayetleri…
Adem yaratılmadan önce uzun bir dehr geçmişti…
Ve evrende düzen hakimdi. Entropi sıfırdı…
Cennet, sıfır entropi demektir…
Ta ki İblis ve Adem emre karşı gelene kadar…
Allah’ın emrine karşı gelmek düzensizlik doğurdu. İblis huzurdan kovuldu. Adem ve eşi de cennetten kovuldu…
Ayrıca; Zamanın harekete bağlı olarak rölatif olması başka bir şeydir. Zaman mutlak izafidir demek başka bir şeydir…
Kur’an’da hem süredizimsel zaman hem döngüsel zaman süreçleri vardır. Kur’an’da 17’nin üstünde zaman kavramı vardır. Rabbimiz bizde zaman ve mekân algısı inşa etmek istiyor.
Kognitif bilim diye bir bilim dalı çıktı!
Her şey beyin dalgalarımızın ürettiği şeydir denmektedir. İndirgemeci bir tavırla; Tıpkı Georgias Nietsche ve La Tse’nin savunduğu gibi… Bu yüzden sadece soyut alanlardan bahseden bilim dallarına kuşkuyla bakmak lazım. Patagoras’ın dediği gibi “İnsan her şeyin ölçüsüdür” diyemeyiz. Diyebilseydik Nebi / Elçilere gelen vahye gerek kalmazdı…
Sakın şüphe edenlerden olma; Yunus/95, Al-i İmran/60, Bakara/147
Hakla Batılı karıştırmamak lazım vesselam.
Mürüvvet Çalışkan’ın kaleme aldığı bu yazı, Fıtrat Haber sitesinde 21.12.2017 tarihinde yayımlanmıştır.